Danny de Voogd een meer dan gekende gast. Want buiten zijn gerenommeerde restaurant “De Branding” is hij ook meer dan succesvol met zijn gevleugelde vrienden. Danny is in de sport geraakt door grootvader opa Simon Branderhorst. Maar zegt hij, sinds dat hij kon lopen hij altijd al met opa Simon naar de hokken ging. Het was het jaar 1986 toen hij zijn intrede maakte en hij begon met slechts 5 stuks jongen duiven. En eigenlijk ging het hem van kleins af aan al op duivengebied voortvarend af. Dit speelde zich allemaal nog af in Veere. En, nadat hij eenmaal in Yerseke was neergestreken, hij het zakelijk gezien perfect op de rails had is hij begonnen om zijn aanzicht binnen de duivensport hogerop te brengen. En, dat vele dit niet onopgemerkt is gebleven mag duidelijk zijn. Want wie weet wat hij allemaal zoal door de jaren heeft gepresteerd zal verwonderd zijn gezien de schitterende resultaten die zoal behaald zijn. En als ik het met hem over de toekomst heb en zijn gedrevenheid bewonderd weet ik zeker dat hij zijn eigen top nog lang niet heeft bereikt.


Restaurant De Branding
Onze hoofdpersoon, die buiten een groot kampioen met de duiven meer dan bekend staat, is zo in het dagelijkse leven eigenaar van het meer dan gekende restaurant “De Branding”. Gelegen op een schitterende locatie, vlak tegenover het oester- en kreeftenpark. Daar winnen en kwaliteit Danny in het bloed zit, moest en wil hij gewoon overal bij de beste of zelfs betere behoren. Zo heeft hij onder zijn restaurant, wat trouwens een zeer hoogaanzien heeft een homarium aangelegd waarin zoal kreeft, krab en oesters en nog andere schelpdieren vrolijk kunnen doorspartelen. Maar ook blijkt dat hij hier, dus onder de eigenzaak, de Koningskrabben, die weer gevangen worden in de Noordelijke IJszee in leven weet te houden. En alleen hieruit blijkt al, dat Danny, dus ook op zakelijk gebied donders goed weet hoe hij alles aan moet pakken. Dit alles geeft zoal de klant de zekerheid en garantie dat al het lekkers wat de koks de klanten voorschotelen 100% vers is. 


De duivensport
Net als het zakelijke, is Danny ook met zijn duiven het beste van het beste hebben en zijn. Dit betekend dat het in het hoogseizoen een meer dan druk baasje is.


De hokken

Achter de zaak, op het erf bij het restaurant staan de hokken die gericht staan op het zuidoosten. Het hok (13 meter lang) is onderverdeeld in 3 afdelingen voor de weduwnaars, 1 voor de vliegduivinnen en 3 hokken voor de junioren. Op de vloer ligt een baan vloerverwarming van de firma P & P uit Mill en eerlijk is eerlijk, dat bevalt hem prima. Naast dit trouwens schitterend overkomende geheel staat nog een mooie volière voor de 30 koppig tellende aantal kweekparen. De hokken worden alleen in de ochtend schoongemaakt en op de maandag gaat hij er wekelijks even met de brander en de stofzuiger doorheen.


Duiven en het spel

De duiven die hier op de hokken verblijven bestaan in hoofdzaak uit duiven van Kees en Marian van Koppen uit het Zuid– Hollandse Schipluiden. Deze zijn dan weer gekruist met duiven van zoal Peter van de Merwe, Gaby Vandenabeele, Gunther Prange en Bart Geerinckx. En, met hem in gesprek zijnde blijkt, dat ook Danny jaarlijks toch blijft zoeken naar nieuw materiaal om in te brengen. Zo kwamen er 2012 16 stuks bij van de grote kampioen Willem de Bruijn. En geeft hij aan, hopelijk slaag ik met deze duiven want de Bruijn is natuurlijk een topper van het zuiverste water !!!


Jaarlijks begint de Zeeuwse kampioen met een 40 tal weduwnaars en een 30 duivinnen die op totaal weduwschap gespeeld worden. De reden dat hij met 30 duivinnen aan het spel deelneemt is dat 10 stuks oudere weduwnaars een vaste partner hebben waar niet mee gevlogen wordt. Verders geeft hij aan dat hij voorafgaande aan het inkorven niet vaak toont maar bij thuiskomst mogen ze wel bij elkaar blijven. Verders worden er voor eigen gebruik jaarlijks een 120 tal jongen gekweekt die weer op het gekende systeem met de deur gespeeld worden. 

Koppelen doet onze gastheer altijd zo met de kerstdagen, en als deze jongen een 25 dagen oud zijn gaan ze op weduwschap tot half september toe. Verders kan ik aangeven dat de verzorging zoals het loslaten redelijk stipt is, mits het weer dit toelaat. Hij durft namelijk best wel eens een uurtje of wat te schuiven als de weergoden het niet toelaten.


Hulp
Voorafgaande aan de vluchten waar het Danny als het waren om gaat worden de duiven wekelijks een stuk weggebracht. Dit alles word dan gedaan door vader de Voogd, die trouwens ook de gehele verzorging op zich neemt als Danny op vakantie is. Voor de rest doet hij alles alleen. Maar pa is wel de barman in het duivencentrum en is en blijft zodoende dus wel nauw betrokken bij de hobby van zijn zoon.


Gewoon, een kampioen met een grote K
Uit het voorgaande wat ik U onder ogen heb kunnen en willen brengen mag duidelijk zijn dat Danny de Voogd uit het Zeeuwse Yerseke een winnaar is in alles wat hij doet. Of het nu met zijn duiven en hun verzorging is of zakelijk met zijn Koningskrabben of Oesters, daarom wil ik afsluiten met de woorden van dit aanstormend talent, Je ziet, als het gaat dat je er veel voor moet laten, maar daar krijg je ook veel voor terug”. En met een schuin oog kijk ik bij mijn afscheid nog eventjes naar zijn zaak, me gedacht bij zijn duiven en denk dan, ja, hij is een grote !!!


Tekst Johan Hamstra